Lær af TED-talerne og ryk dit publikum

Af Annette Bjerre Ryhede – ejer af ARTIKULATION - artikulation.dk

DecorativeÅhh, hvor jeg elsker TED Talks! Jeg elsker dem så meget, at jeg hyppigt nævner dem som en fantastisk inspirationskilde, når jeg holder kurser. Jeg finder også her nogle rigtig gode  eksempler, vi kan lære sindssygt meget af på vores rejse til at blive talere med hjerne og sjæl.

Hvorfor? Fordi talerne her er gennemarbejdede til den yderste detalje.

Talerne har øvet sig i ugevis for at kunne gå ind og fyre den af. Det betyder at de leverer på et meget meget højt niveau.

De VED hvad det er, der virker i mundtlig kommunikation og de taler, så jeg kan huske deres budskab – og hvad det gjorde ved mig at modtage budskabet – mange år efter jeg så talen. Det, de ved, der virker, er:

Luke Skywalker slår Darth Vader

  • De taler fra deres ENGAGEMENT – et engagement der bunder i kærlighed og ikke i ego og vrede – de vil gøre verden til et bedre sted!

Levende malariamyg skaber identifkation

  • De taler til HUKOMMELSEN – de ved hvordan de aktiverer den med historier, genstande og oplevelser for publikum. Et rigtig godt eksempel er, da Bill Gates sagde til sit publikum, at de myg, han havde taget med i en krukke, var malariamyg. Så slap han dem løs udover publikum … (du finder linket til denne video når jeg om lidt giver dig listen over mine ynglings TED-Talks) og nej, det var blot almindelige myg, ikke malariamyg han havde med …
  • Hjerneforskeren Jill Bolte Taylor medbragte en rigtig hjerne under sit foredrag om hendes eget slagtilfælde,  og Brene Brown fortalte historien om hendes egen opvågnen, da hendes forskningsresultater rystede hende i en grad hun aldrig havde regnet med … Vi identificerer os med hende og gennemlever erkendelsen sammen med hende.

De serverer en færdig menu - ikke en buffet

  • Talerne er skåret 100 % til, så BUDSKABET træder klart igennem. De er præcise, konkrete og klare og får derved budskabet ud på kun 18 minutter! De serverer en færdig menu for publikum, hvor det er helt tydeligt hvad de vil publikum. De serverer ikke 20 detaljer og ‘så skal I også lige vide det her på 20 slides’, så publikum selv kan vælge. Nixen – de har skåret det hele til. De prøver ikke at undervise publikum. De prøver at rykke dem. De har nøje valgt, hvad der skal være en del af menu’en, for at de opnår det, og hvad der ikke skal med. Det kræver mod og skarphed på formål og publikum at kunne gøre. Du kan også.

Er du nysgerrig? Fedt  Her kommer mine favorit TED Talks – flere af dem har jeg set mange gange, og jeg kommer helt klart til at se dem igen  Rigtig god fornøjelse!

Mine favorit TED-talks med hjerne og hjerte

Hjerneforskeren med hjernen

Decorative

Den allerførste TED Talk jeg så, kommer her. Det er den rørende fortælling om hjerneforskeren Jill Bolte Taylors egen hjerneblødning, og hvordan det fik hende til at forstå hjernen endnu bedre.
 

Elisabeth har en dæmon

Decorative

Hun er forfatter til bogen Spis, Bed, Elsk. Hun ved om nogen, hvordan det er, at blive målt på sit arbejde – et arbejde der har fået hende til at blive hyldet og slagtet. Oplev en fantastisk fortæller rive dig med her.

Bill Gates slipper pointen løs

Decorative

TED Talk om Bill Gates kamp mod malaria. Han sender et par malariamyg ud til publikum. så de på egen krop frygten for malaria - og forstår, hvorfor det er noget vi skal gøre noget ved.
 

Hvorfor?

Decorative

Simon Sinek skrev bogen ‘Start with WHY’. Spørgsmålet om why – hvorfor – er det, du også skal stille dig selv som taler. Hvorfor er det vigtigt, at du taler om dit emne og deler dit budskab med dit publikum? Hvorfor? … Fang pointen om hvorfor her.

Brene Brown er min heltinde!

Decorative

Brené taler fra sit hjerte, hendes ydmyghed og bruger sig selv som eksempel på, hvad jeg ser som en af de største barrierer for vores egen udvikling som mennesker!