Mine gode råd til at bruge LinkedIn i jobsøgningen

Af Camilla Ørgaard, Kommunikationsansvarlig hos Liked.dk

LinkedIn er det sociale medie, der rummer flest muligheder i forbindelse med din jobsøgning. Udover at mediet rummer jobopslag, som ikke nødvendigvis er slået op andre steder på nettet, finder du også unikke værktøjer, som du kan bruge effektivt i din jobsøgning. Det er dog ikke alle, der kender alle mulighederne ved mediet.  

Med udgangspunkt i de erfaringer, jeg har gjort mig igennem min egen jobsøgning, som nyuddannet kandidat i kommunikation (Cand.Mag.Comm), uddyber jeg i denne artikel, hvordan du kan bruge LinkedIn til andet end blot at kigge på jobopslag, tjekke nyheder og skrive beskeder med erhvervsbekendtskaber i eller uden for netværksgrupper.

Mit håb er, at du vil blive inspireret til at bruge LinkedIn, og at det vil hjælpe dig til at komme hurtigere ud på jobmarkedet. Jeg har selv fundet mit nuværende job hos webportalen Liked.dk via et jobopslag på LinkedIn, hvorefter jeg brugte nedenstående metoder til at komme nærmere jobbet. Ved min ansættelse nævnte min chef, at min profil havde gjort en positiv forskel, da han hurtigt kunne klikke sig ind på min profil og danne sig et indtryk af mig, inden han læste den fulde ansøgning.

God læselyst!

Dit CV på nettet

Din LinkedIn-profil fungerer først og fremmest som dit personlige CV på nettet. Virksomhedsledere, personer i netværksfora og medarbejdere mingler på mediet, og det er derfor vigtigt, at du har gjort mest muligt ud af din profil, som er offentligt tilgængelig for alle.

Sørg for, at alle relevante informationer er skrevet ind i din profil, og husk at opdatere jævnligt med kurser, frivilligt arbejde og eventuelle tillægsuddannelser, du kan have tilegnet dig på det seneste.

Videresend digitale anbefalinger

I dag er det meget normalt at have personlige anbefalinger på sin LinkedIn-profil. Styrken ved dette er, at din profil tager sig meget bedre ud, og din troværdighed styrkes enormt med en god anbefaling, som både kan være skrevet af din chef eller kollegaer. Derfor vil jeg anbefale dig at overveje at bede dine kollegaer eller din chef om at skrive en anbefaling til dig på LinkedIn.

Det kan være en fordel at fortælle, hvilke arbejdsområder/kompetencer, du ønsker at have fremhævet i anbefalingen. Det kan hjælpe både dem og dig til at få skrevet den bedste anbefaling – samt speede processen lidt op. Husk også at anerkende andre for deres kompetencer.

Har du samlet dig nogle gode anbefalinger, er der i øvrigt intet til hinder for at linke til din profil, når du sender din skriftlige ansøgning. Husk at gøre linket aktivt (og tjek om det virker), så din kommende chef hurtigt kan klikke sig ind på din profil.

Brug dit netværks netværk

Det smarte ved netværket på LinkedIn vs. andre sociale medier er, at LinkedIn har en funktion, der tillader dig at se dit netværks netværkspersoner, når du kigger på en virksomhedsprofil eller en personprofil. Denne funktion kan være uhyre vigtig og afgørende i din jobsøgning ved alle typer af ansøgninger, da den oplyser om nye muligheder for at komme i kontakt med relevante personer i din jobsøgning. Man siger, at verden er lille, og det kan den lige pludselig også være på LinkedIn. I min jobsøgning er jeg ofte blevet overrasket over, hvilke personer jeg havde tæt på mig i mit eget netværk, der kendte andre personer, som jeg var interesseret i at blive sat i forbindelse med. Så denne funktion vil jeg varmt anbefale dig at se nærmere på, hvis du ikke allerede har gjort det.

For at få mest ud af dit netværk bør du naturligvis invitere alle relevante personer ind i dit netværk, du kan komme i tanke om. Det kan være kollegaer, samarbejdspartnere eller blot bekendte, som beskæftiger sig inden for en branche, du finder interessant for din personlige profil.

Kig på dine ligesindede

Inden du skriver din ansøgning eller tager til samtale, kan det være en fordel at besøge virksomhedens medarbejderes profiler på LinkedIn. Det kan give dig et nuanceret billede af virksomhedens kompetencer, og hvilket arbejdsmiljø der er tale om. Det kan være en fordel, at tjekke deres profiler anonymt. Se neden for i næste afsnit, hvordan man gør det.

Er du løbet helt tør for inspiration til, hvor du kan søge job, eller hvilken type jobs du skal søge, kan du tage søgefeltet i brug og indtaste din uddannelse. Resultatet vil vise, hvor profiler med samme baggrund er ansat - og det kan give inspiration til, hvilken type jobs du kan søge. Måske har nogle af virksomhederne plads til flere med din baggrund, og så er det jo bare med at komme i gang. 

Kig på profiler anonymt

Når du researcher, kan det være en fordel, at folk ikke kan se, du har været inde og kigge på deres profil af forskellige årsager. LinkedIn har derfor designet en mulighed for dig, som gør, at du kan kigge på profiler anonymt.

Den findes under privatliv og indstillinger (under ”vælg hvad andre medlemmer kan se, når du har kigget på deres profil”). Vær dog opmærksom på, at denne funktion fjerner din egen mulighed for at se, hvem der kigger på dig, så længe den er aktiveret.

God fornøjelse med din jobsøgning!


 

Få CA's LinkedIn Guide "12 tips til at fixe din LinkedIn-profil"

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.

(*) Ja tak, jeg accepterer samtidig at CA sender mig e-mails med inspiration om karriere og studie-/arbejdsliv, invitationer til events og konkurrencer samt tilbud og rabatter fra CA og CA's samarbejdspartnere.