Sådan beholder du jobbet

Af Ole Strand, Kommunikationskonsulent i CA

Skal din virksomhed skære ned? Få gode råd om, hvordan du kan forbedre dine odds, så du beholder jobbet.

Alle virksomheder tilpasser organisationen til ordrebogen. Når der er færre ordrer og mindre at lave, betyder det ofte også færre medarbejdere. Du kan forbedre dine odds, hvis du prøver at se tingene fra virksomhedens side, mener Kim Pouelsen, der er ledelses- og karriererådgiver i CA.

”I nedgangstider reagerer virksomhederne som prærieindianerne om vinteren, De rykker sammen om lejrbålet og koncentrerer sig om at overleve, til det bliver bedre tider. Fra top til bund satser virksomhederne på sikker indtjening og på at minimere sine omkostninger. Det betyder mere drift og mindre forretningsudvikling”, siger Kim Pouelsen

Udvikleren i farezonen

Når det går godt, er forretningsudvikleren kongen. Han skaber nye forretningsområder og tjener nye penge ind til virksomheden. Men når det strammer til, er der ikke råd til eksperimenter. Så holder man sig til kerneforretningen og den sikre indtjening.

”Det er egentlig ikke det, man burde gøre. Det er vigtigt at satse på udviklingen og den langsigtede investering. Det ved vi alle sammen. Men vi gør det ikke. Frygten sidder i os. Hvad nu hvis det går galt. Det gælder hele vejen fra topchefen og ned til førstelinjelederen. Her og nu skal der præsteres på den korte bane. Så vi vælger den sikre løsning”, siger Kim Pouelsen.

Sæt dig i chefens sted

Hvis du vil overleve i en virksomhed, der skærer ned, skal du kende virksomhedens prioriteter. Men først og fremmest skal du kende de vigtigste mål for din egen afdeling og din nærmeste chef.

”Husk, at din chef ofte er i samme situation som dig. Chefen er presset ovenfra, når virksomheden er presset på økonomien. Der skal leveres resultater og tjenes penge, ellers ryger chefen ud. Så sæt dig i hans eller hendes sted. Hvad er de vigtigste mål for forretningsområdet? Hvad kan chefen gøre for at levere sine resultater? Hvad kan du gøre for at hjælpe chefen med at nå målet?”, siger Kim Pouelsen.

Vis din værdi

Hvis du er en af nøglemedarbejderne, der sidder med de vigtige opgaver i kerneproduktionen, taler det for, at du beholder dit job. Hvis du ikke er en nøglemedarbejder, må du arbejde på at blive det.

”Ryk dig ind mod kerneopgaverne, hvis du har mulighed for det. Vis, hvad du kan bidrage med af værdi. For eksempel, hvordan du kan hjælpe med at styrke kerneforretningen. Ellers er det bare ’tough luck’, for når lederen skal se på, hvem han skal fyre, ser han benhårdt på den, der tjener bedst ind til kerneforrretningen”, siger Kim Pouelsen.

Hvis du bliver fyret

Selvom du gør dit bedste, kan du aldrig gardere dig 100 % mod at trække det korte strå ved en masseafskedigelse.

Her er fem gode råd, hvis du bliver fyret:

  • Forsøg at få en god fratrædelsesordning. Virksomheden vil måske hjælpe dig videre med outplacement. En fratrædelsesordning er til forhandling. Brug din fagforening, hvis du er medlem.
  • Vær parat til en rutchebanetur gennem følelsesregisteret. De fleste får et chok over fyringen og får også en periode med vrede, frustration og selvbebrejdelser. Men husk på, at det ikke er din skyld. Der er masser af dygtige medarbejdere, der bliver fyret under finanskrisen. Tag imod støtte fra dine venner og familie.
  • Kom i gang med jobsøgningen hurtigst muligt. Selvom du har en lang opsigelsesperiode med løn, er den slut, før du aner det.
  • Brug CA i opsigelsesperioden. CA’s karriererådgivere kan hjælpe dig med at optimere din jobsøgning: lige fra afklaring, ansøgning og CV til samtaletræning og personlighedstest.
  • Brug dit netværk. Mange får job, fordi de kender nogen, der kender nogen. Gør opmærksom på, at du er ledig, og du er interesseret i at få et nyt job. Det kan resultere i, at der pludselig dukker et job op til dig fra uventet side.

 

Få e-bogen 'Nå dine mål' - privat og professionelt

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.

(*) Ja tak, jeg accepterer samtidig at CA sender mig e-mails med inspiration om karriere og studie-/arbejdsliv, invitationer til events og konkurrencer samt tilbud og rabatter fra CA og CA's samarbejdspartnere.