Sådan får du mig til at blomstre - En ledelsesfilosofi

Decorative

Af Ole Strand, kommunikationskonsulent i CA Karrierepartner og a-kasse

Medarbejdere er som blomster. Hvis man behandler en orkidé og en kaktus ens, visner den ene – eller måske dem begge. Det gælder om at give de rigtige vækstbetingelser til hver enkelt, så alle trives. Det gælder i gartneriet og det gælder også i et medarbejderteam. Det er essensen i Thomas Skelbos ledelsesfilosofi ’Vækstbetingelser – Sådan får du mig til at blomstre’.

Major med blomster

Spiren til Thomas Skelbos ledelsesfilosofi blev grundlagt, da han som ung deltog i et åbent hus-arrangement på Hærens Officersskole i riddersalen på Frederiksberg Slot.

Efter en lang dags informationer om uddannelsen, så alle frem til det sidste oplæg fra majoren om selve kadettjenesten.

Ind i den flotte riddersal træder majoren i fuld uniform … med to blomster i favnen! Ikke lige det de unge kadetaspiranter havde ventet.

Den ene blomst var vissen og hang med hovedet, mens den anden blomstrede og havde det fortrinligt. Majorens pointe var, at hvis man giver to ens planter vidt forskellige vilkår, ville den ene blomstre, mens den anden ville visne. Og hvis man giver to forskellige blomster samme vilkår, går det heller ikke godt.

”Majorens opgave var at give kadetterne de rette vilkår for hver enkelt, så de kunne udvikle sig som mennesker og ledere, og komme til at blomstre. Den pointe har jeg taget med mig gennem mine 13 år i forsvaret, og i mit efterfølgende arbejde med team- og lederudvikling i offentlige og private virksomheder”, siger Thomas Skelbo.

Kaktusser og orkideer går rent ind

De forskellige typer blomster og planter er en god metafor, som medarbejderne i et team ofte kan genkende sig selv og andre i. En kaktus kan stikke, den kræver ikke særlig meget pleje og blomstrer sjældent. En orkide kræver mere pleje, og en pind at støtte sig op ad.

Men det er kun en metafor, der skal understrege, at vi har forskellige behov, understreger Thomas Skelbo:   

”Det handler ikke om at finde ud af, hvilken type blomst, du er, og hvad for en type blomst de andre er – det er bare brugt som metafor for at blive klar over, at vi har forskellige behov for at vokse optimalt. Men det er nemt at forholde sig til det, og derfor går metaforen rent ind – også i meget videnstunge virksomheder som forsvaret, Novo Nordisk og FLSmidth”, siger Thomas Skelbo.

Blomsterpinde med pleje-info

Problemet er dog ofte, at det ikke altid er så nemt for lederen at gennemskue, hvilke behov den enkelte medarbejder har.

”Hvad gør man, når man får en blomst, man ikke kender? Så er der ofte en lille blomsterpind med fra planteskolen, hvor der står info om, hvilken jord den trives i, og hvor meget vand og sol den skal have for at trives.  Derfor ville det være rigtig godt, hvis medarbejderne også havde sådan en blomsterpind i baglommen”, siger Thomas Skelbo .

Derfor har han lavet sådan en ’blomsterpind for medarbejdere’, som kan bruges i et team, til at blive mere bevidste om sine egne og kollegernes optimale vækstbetingelser.

”Det er jo lidt en gimmick, men den virker, fordi den giver medarbejderen lejlighed til at sætte sig ned og reflektere over, hvad det er, der er vigtigt, for at man trives på arbejdspladsen – som man så kan dele med sin chef f.eks. ved en MUS-samtale”, siger Thomas Skelbo.

Tag ansvar for din egen vækst

Der er to ting, som altid er vigtigt, hvis en medarbejder skal kunne trives.

”For det første: Bliv bevidst om, hvad er får dig til at blomstre. For det andet: Tag ansvar for din egen vækst. Ellers kan man komme til at vente meget længe. Vi tror, at chefen kan se, hvordan vi har det, og hvad vi har brug for, men ofte er det ikke lige så synligt, som man selv tror. Chefen er ikke synsk”, siger Thomas Skelbo.  

Blomstre for teamets skyld

Blomsterpindene kan også bruges som en teamøvelse, hvor man beskriver sine vækstbetingelser, melder ud til hinanden om sine behov, og laver en fælles blomsterpind for teamet.

”Det handler ikke om at man skal lave om på sig selv, og blive en anden slags ’blomst’, end den man er. Det handler om at finde ud, hvad de andre i teamet har brug for. Det er ikke kun for ens egen skyld, at man skal blomstre – det er også for teamets skyld. Der skal ikke være mange, der hænger med hovedet, før det går skidt i et team”, siger Thomas Skelbo.


Mere om ’Vækstbetingelser – sådan får du mig til at blomstre’

www.thomasskelbo.dk kan du læse mere om optimale vækstbetingelser.


Læs flere artikler om ledelse >

 

En god gang inspiration

Decorative

"Det var et rigtig godt møde. Jeg fik en masse gode værktøjer, men også en god gang inspiration. Blomster er en god og velfungerende metafor, som får det til at sidde bedre fast"

Enes Avdagic, deltager på Gå hjem-møde med Thomas Skelbo i Gentofte