Sådan håndterer du nervøsitet til samtalen

Decorative

Af Lars Christian Andersen - karriererådgiver i CA

Det er godt at være lidt spændt før samtalen, men alvorlig nervøsitet kan ødelægge samtalen for dig. Her er nogle gode tanke-tricks til at håndtere nervøsiteten. 

De fleste føler en vis spænding ved at gå til jobsamtale, og mange har også tendens til at være direkte nervøse. Men der er kun grund til at være nervøs, hvis man ikke føler nogen form for nervøsitet. Det er faktisk kun er en fordel at være lidt spændt ved jobsamtalen. Et vist spændingsniveau, hvor der er adrenalin i blodet, gør vores sanser skarpe, og gør at vi reagerer og tænker hurtigere.

Hvis spænding til gengæld går over i decideret frygt-reaktion, så reduceres vores evne til at tænke rationelt, og vi reagerer pr. instinkt i form af kæmp-, flygt- eller frys-impuls. Det er aldrig en god ide at begynde at slås, eller flygte fra en samtale, og det sidste reaktionsmønster er også kendt som den sorte klap, der går ned. Inden det kommer så vidt, er der flere ting, du kan gøre for at modvirke nervøsiteten.

Generelt kan du ikke styre dine følelser i nogen nævneværdig grad. Du føler, hvad du føler. Men du kan bevidst vælge et tankemønster, som påvirker hvilken følelse, der bliver vækket.

Den kendte ledelsesguru Simon Sinek har et godt råd: Når man begynder at mærke hjertebanken, svedige håndflader og stakåndethed, så er det tegn på, at man er nervøs. Tænk nu over hvilke symptomer du oplever, når du er spændt, og glæder dig helt vildt… det er de samme symptomer. Rådet er derfor at vælge at tolke det som spænding frem for nervøsitet.

Der findes en række andre tanketrick du kan anvende i samtale-situationen:

Tilgiv dig selv på forhånd

Det første tanketrick handler om at tilgive dig selv for eventuelle fejl på forhånd. Det, der ofte udløser frygt, er frygten for frygten selv. Ved at tillade dig selv at lave et par fejl, er det pludselig ikke noget at frygte, og typisk vil man ikke engang begå nogle fejl.

Det hænger også i høj grad sammen med, at hjernen har svært ved at holde koncentrationen, når man vil undgå noget. Hvis nogen beder dig om ”ikke at tænke på en blå ballon”, så vil de fleste af os netop tænke på en blå ballon. Hvis du forsøger ”ikke” at begå fejl, så kan det præcis være det, man gør. Husk også, at det gælder ikke om at være ”fejlfri”, men om at begå færre fejl end modkandidaterne.

Du skal ikke sælge dig selv – men din arbejdskraft

Det andet tanketrick drejer sig om, hvordan man definerer formålet med jobsamtalen. Risikoen ved at tænke ”at man skal sælge sig selv” er blandt andet, at et eventuelt afslag vil være en personlig afvisning. Hvilket er tilstrækkeligt ubehageligt, til at de fleste af os vil frygte det.

Hvis du derimod tænker ”at du er der for at sælge din arbejdskraft” så kommer det lidt mere i arms længde, og et afslag er mere udtryk for et utilstrækkeligt match i kompetencer. Og kompetencer kan du erhverve dig inden for en relativ kort tidshorisont, med chance for at få en lignende stilling en anden gang. Det er sværere at komme tilbage med en helt ny personlighed efter et halvt år.

Du er allerede ansat

En betryggende tanke du også kan bruge til din fordel, er det faktum, at du er blevet kaldt til samtale. Dermed kan du godt antage, at arbejdsgiveren allerede forestiller sig dig som ansat, og har besluttet sig for dig. Jobsamtalen er til for, at arbejdsgiveren får endelig bekræftelse på den beslutning, de allerede har taget.

Problemet er selvfølgelig, at det også gælder for de 3-4 andre kandidater, der også er kaldt til samtale. Men tænk tanken, at du allerede er hyret… du skal bare undgå at blive fyret til samtalen.

Dette gør du ved at spille bolden inden for stregerne, og hold dig til at gentage de samme pointer, som du ifølge dit ansøgningsmateriale er blevet kaldt til samtale på. Lad dine modkandidater skyde bolden ud af bane, og udvande deres argumenter ved at tale ud af alle mulige tangenter.

Alle de kandidater, der bliver kaldt til samtale, inklusiv dig selv, vil højst sandsynligt være fuldt ud kvalificeret til at varetage jobbet på det faglige plan. Derfor er der i høj grad fokus på personlighed til en jobsamtale. Derfor er det oplagt at du blot skal være dig selv.

Dette skal også ses i forlængelse af den grundlæggende tankegang, at det ikke gælder om at være den person, som du tror de gerne vil se, men at vise hvem man er, da match’et gerne skal gå begge veje. Måske lettere sagt end gjort, men husk at ingen i hele verden er mere kvalificeret til at være dig… end netop dig.


CA kan hjælpe dig på vej

CA's webinar om jobsamtalen           CA's podcast 'Scor jobbet til jobsamtalen'          CA’s artikler om at gå til jobsamtale


 

Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.