Skal karrieren skifte retning? Få tips til at finde din nye karrierevej

Af Sanne Juel - karriererådgiver i CA

Hvordan udvikler du din karriere og hvordan laver du bedst et karriereskift? Hvilken retning skal du gå? Få gode råd til at finde nye karriereveje.

Vi lever i en foranderlig tid. Ting bliver hurtigere og hurtigere uaktuelle pga. hastighed, teknologi og almindelig foranderlighed. Fag og brancher uddør. Vi skal kunne omstille os og indrette os på nye opgaver og nye jobfunktioner.

Corona-krisen har sat turbo på denne udvikling, men egentlig har det længe været et grundvilkår på det danske arbejdsmarked.

Livslang læring er allerede et ord, der er integreret i os. Det er et grundvilkår, at vi løbende skal opgradere vores kompetencer. Vi skal lære at handle under usikre og uforudsigelige betingelser.

Karrierevejen er kringlet

Forandring og udvikling er forbundet med tvivl, usikkerhed og sårbarhed. Ingen har lovet os, at det er nemt at flytte sig.Det er ikke nødvendigvis nemt at nå derhen, hvor du gerne vil være. At skifte spor er en slags identitetskrise.

Fremtiden er svær at forudsige og særligt svær at kontrollere. Det eneste, du har kontrol over, er dig selv. Men sid ikke og tænk det ihjel, handling er nøglen.

Først lad os kigge på din forestilling om den perfekte karriere. Uanset hvilken uddannelse du har, så har vi alle vores egen ide om, hvad en ’rigtig’ karriere er, og hvordan den forløber. Eller også har din familie, dine venner eller omgangskreds helt klare forestillinger om, at en karriere er en lige streg fra A til B, mens den i virkeligheden er mere kringlet.

Figur: Din plan kontra din virkelighed

Vælger du selv eller er du nødt til at skifte karrierevej??

Et karriereskift kan både være frivilligt og ufrivilligt Der kan være forskel på, hvordan du vælger at lave et job- eller karriereskift. Det afhænger af din individuelle situation, og om det er et selvvalgt ønske eller ej.

Er det selvvalgt at søge nye udfordringer, så kan du være motiveret ’henimod’, fx noget du gerne vil have i dit nye job, eller du kan være motiveret ’væk-fra’, fx slippe væk fra chefen, sladder på kontoret, tunge forretningsgange m.m.

Du kan være motiveret af højere løn, nye udfordringer, andet jobindhold, variation, en ny titel, magt, indflydelse, mulighed for at udfolde din ekspertviden, at stryge til tops som leder, arbejde tværfagligt, eller slet og ret mere frihed i jobbet.

Er det derimod ufrivilligt med job- eller karriereskift, kan det hænge sammen med en fyring, nedlukning af arbejdsplads, konkurs, branchen uddør, og det er bidende nødvendigt, du finder noget nyt.

Det er indlysende, at den første situation er sjovest at befinde sig i. Men processen er stort set den samme i det videre forløb.

Første step er at have styr på din historie

 • Hvad fortæller du andre, når du vil skifte job
 • Hvordan taler du om din fortid? Dit tidligere arbejde?
 • Hvad er grunden til, du vil/skal videre?
 • Hvad skriver du på din LinkedIn profil?
 • Og hvordan italesætter du det til en evt. samtale?

Det her skal være på plads først. Og vigtigt. Du skal kunne fortælle din historie uden vrede, angst, beskyldninger, offer-mentalitet eller andet, der viser, at du stadigvæk hænger i fortiden.

Fortæl det neutralt, autentisk og med en fremtidsvinkel på, at du ser frem til det, der kommer. En kort saglig/faglig fortælling du kan stå inde for med værdighed.

Realitytjek på din karriererejse

Det går ikke altid, som præsten prædiker. Og vi kan ikke styre omgivelserne omkring os. Så du kan være ret sikker på, at der kan ske uforudsete ting og sager på din karriererejse. Tilfældigheder. Uforudsigeligheder.

Derfor er første skridt at forholde sig til virkeligheden.

 • Bliver du syg – ja, så må der starte en ny plan
 • Bliver du forelsket i en fra Thy, så flytter du måske?
 • Får du et barn – out of nowhere – så ændrer dit liv sig også
 • Møder du en ven, der tilbyder dig verdens bedste job i N.Y.?
 • Viser det sig, du bliver stresset af jobbet i N.Y. og flytter til Skanderborg?
 • Måske bliver du skilt, huspriserne falder, renten stiger, nye klimalove vedtages?

Læg en plan – men acceptér set-backs

Selvom tingene sjældent går fuldstændig som planlagt, betyder det ikke, at du ikke må have en retning. En drøm. En plan. Det må du. Men du må være realistisk og være klar til at ændre kurs undervejs, holde ud eller lave om og ændre dine overbevisninger.

Tænk på din GPS i bilen. Når du er på ”afveje” fra den direkte rute – så hører du en stemme der siger; ”Beregner ny rute”. Tænk på din karriere på samme måde, der både kan og vil komme forandringer, så beregner du ny rute.

Når det er på plads. Så husk, at udvikling ikke er lineær. Jeg kender ingen sportsfolk på topniveau, der ikke har oplevet ’set-backs’. Skader. Manglende udvikling. Sådan er det også i erhvervslivet. Du bliver måske forbigået, får en dårlig chef, får et ’nej-tak’, når du søger job, firmaet går konkurs etc.

Så – først og fremmest – accepter, at der kommer bump på vejen, og udvikling kommer i hop og galop.


Få gode råd med på vejen mod din nye karriere

CA’s e-bog om Karriereskift giver dig gode råd om

 • Afklaring
 • Kend dig selv 
 • Brug for guds skyld dit netværk
 • Hvad er du bange for?
 • Handling – GØR NOGET

Download CA's e-bog "Karriereskift - sådan skaber du nye veje i din karriere"

** Ja tak, jeg ønsker at modtage e-bogen og accepterer samtidig, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. CA opbevarer mine data i 4 år. CA tilmelder mig ikke automatisk til nyhedsbreve og lignende, og jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke ved at skrive til kommunikation@ca.dk. Du kan læse mere i vores persondatapolitik eller kontakte vores dataansvarlige for spørgsmål og klager: Kianoush Yazdanyar, direktion@ca.dk.