Studiejob fører til job efter uddannelsen

Af Ole Strand, Kommunikationskonsulent hos CA

En ny undersøgelse fra CA Karrierepartner og a-kasse blandt dimittender, der kom i job i 2017, viser at et relevant studiejob er den bedste vej til et job efter uddannelse.

Undersøgelsen viser, at hver femte dimittend har fået job via deres studiejob. Det kan enten være en fortsættelse af det eksisterende job, der opgraderes til fuld tid, eller et nyt arbejde i organisationen. 

Og det er der gode grunde til, fortæller Lars Ulrik Jeppesen.

”Når man skal ansætte, skal man finde den kandidat, der passer til jobbet – fagligt og personligt. Men det koster både tid og ressourcer, og du ved først helt sikkert, om du har valgt den rette kandidat, når de sidder i jobbet. Men når du ansætter studiemedhjælperen ved du i forvejen, hvad du får. Det er på mange måder et sikkert valg”, siger Lars Ulrik Jeppesen.

NEAS Energy: hver anden studerende fortsætter i virksomheden efter uddannelsen

Vækstvirksomheden NEAS Energy fra Aalborg handler med energi på globalt plan. Selve handelen kræver masser af specialister med erfaring og kendskab til de lokale markeder.  Men der er også et stort bagland af økonomer, statistikere og it-folk til at bakke dem op. Og her er de cirka 50 studiejobs i virksomheden et godt rekrutteringsgrundlag. Så godt, at op mod halvdelen af de studiemedarbejdere, der blev kandidater i 2017, er fortsat i uddannelsen efter endt uddannelse, fortæller Rikke Alkert, der er HR-chef i NEAS Energy. 

”Der er masser af faglig relevans i vores studiejobs. Så De studerende har gode muligheder for at udfolde deres talenter hos os. Og det giver os mulighed for at spotte talenterne og se, om de vil passe ind i virksomheden på længere sigt”, siger Rikke Alkert  der ikke har problemer med at tiltrække de studerende. Selvfølgelig er der flest fra Nordjylland, men hver femte af vores studerende pendler fra Aarhus, fordi jobbet er fagligt relevant og måske på grund af fremtidsudsigterne”, siger Rikke Alkert.  

Kompetencer i CV’et er det vigtigste 

De studerende af egen avl dækker dog ikke behovet i Neas Energy, som i 2017 ansatte 70 nye medarbejdere, hvoraf størstedelen var nyoprettede stillinger. En del var specialister med lang erfaring, men der blev også ansat nyuddannede udefra – og her spillede erfaring på CV’et også en stor rolle. 
”Når vi ansætter, ser vi først og fremmest på CV’et. Selvfølgelig spiller karakterer en rolle, men hvis du som nyuddannet har nogle erfaringer, som er relevante for os, så er det vigtigere for os. Og så er det lige meget, om du har haft studiejob eller frivilligt arbejde. Det afgørende er, om du har de nødvendige kompetencer”, siger Rikke Alkert. 

Andre erfaringer tæller også 

Lars Ulrik Jeppesen og CA anbefaler altid CA’s studiemedlemmer, at få erfaring på CV’et – enten med studiejob, frivilligt arbejde eller praktik - også selvom jobbet måske ikke er studierelevant. 

”Et studierelevant job er guld værd på CV’et, hvis dine erfaringer matcher jobbet. Men du kan også lære vigtige kompetencer i andre job. Derfor gælder det også om, at få skrevet de almengyldige erfaringer ind i CV’et. Har du fx siddet ved kassen i et supermarked, har du formentlig lært at være servicemindet og ansvarsbevidst. Det sætter arbejdsgiverne også pris på”, siger Lars Ulrik Jeppesen. 

Data om dimittenders vej til jobbet 

Undersøgelsen er udsendt marts 2018 som elektronisk survey til 2.137 dimittender fra handelshøjskoler og universiteter, som har afsluttet deres uddannelse i 2017 og efterfølgende er kommet i job. Deltagerprofilen er repræsentativ i forhold til CA's medlemsprofil for dimittender.  

Veje til job som nyuddannet