Styrk dit netværk - the American way

Af Anne-Kathrine Nielsen, HR Advisor hos DuPont Asturias i Spanien

DecorativeHvis der er en ting, som amerikanerne kan, så er det at netværke. Jeg har lært at netværke ’the American way’ på to udvekslingsophold. Fremhæv dig selv – og lær at arbejde struktureret med dit netværk.

Jeg lærte allerede lidt om at netværke, da jeg startede på min bachelor på CBS. Jeg valgte en meget international Bachelor, nemlig Business, Language & Culture, der tiltrækker mange forskellige nationaliteter.

Allerede i løbet af intro ugen blev der lagt vægt på, at vi altid skulle tale engelsk, selv hvis vi var to danskere, der talte sammen. Dermed kunne alle andre ”springe” ind i samtalen, og ingen ville føle sig udenfor, hvilket hurtigt ville kunne ske i en gruppe med en masse forskellige nationaliteter.

Meget af min uddannelse gik også ud på at forstå forskellige kulturer samt at være opmærksom på kulturelle forskelligheder, og hvordan misforståelser kan påvirke relationer mellem individer.

Netværk på amerikansk

Kunsten at kunne netværke tog rigtigt fart, da jeg var på udveksling i Bilbao, Spanien. Her havde CBS lavet en fejl og sendt mig afsted med en organisation, der hedder USAC i stedet for det normale ERASMUS. USAC er en amerikansk organisation og de, der tog imod de studerende, havde lært alle 120 navne før vores ankomst. Det var første gang, jeg virkelig opdagede, hvilken betydning det har, når ”fremmede” kender ens navn. Det skaber en relation og et tilhørselsforhold til nogen, du egentlig overhoved ikke kender, og det skaber tillid.

Key cards på alle

Hvis der er noget amerikanerne kan, så er det at netværke. Mit ophold i Bilbao var 6 måneders intensiv træning i at netværke. Her duede det bare ikke, hvis man ikke kunne navne og personlig information om hver enkelt. For mig var det en stor omvæltning, og jeg begyndte at printe Facebook profilbilleder ud af dem alle sammen med deres fulde navn og små informationer, som jeg havde fået af dem, på små ”key cards” (små stykker pap som man kan bruge til at skrive stikord på til fx præsentationer).

Skyd en hvid pil efter janteloven

En anden ting jeg lærte i Bilbao var, at amerikanere virkelig ikke bryder sig om stilhed - kombineret med en nysgerrighed, der siger spar to. Dermed blev der small-talk’et og stillet en masse spørgsmål, når man mødte nye mennesker.

En tredje ting der falder naturligt for amerikanerne er at tale om sig selv i flatterende vendinger. Her kan man godt skyde en hvid pil efter janteloven. Det var enormt grænseoverskridende i starten, men der havde jeg nyerhvervede veninder, der hellere end gerne ville prale af mig.

Lidt efter lidt lærte jeg, at man sagtens kan tale om andet end vejret med folk, man ikke kender, at man sagtens kan tillade sig at spørge ind til ting, der interesserer en, og at man kan være lidt stolt af de ting, man også selv har opnået.

Vigtigt at kunne netværke

Da jeg tog på udveksling anden gang, var det til USA. Her opdagede jeg, hvor vigtigt det er at kunne netværke. Jeg var afsted med en anden studerende fra CBS, og vi aftalte hurtigt, at vi ikke ville snakke dansk, medmindre vi var hjemme i lejligheden alene. Dette gjorde det nemmere for andre studerende at falde i snak med os, da de kunne forstå, hvad vi snakkede om.

Desuden er der altid en vis nysgerrighed, når man er ”ny i klassen”, som gør, at folk automatisk gerne vil i kontakt med en. Her er det så ufattelig vigtigt, at man kan bibeholde den opmærksomhed og skabe lidt ”omtale”, som gør at deres venner også gerne vil møde en. Sådan skaber man hurtigt et stort og varieret netværk af bekendtskaber, der kan åbne mange døre senere.

Hvad har jeg lært:

Jeg har lært, hvor vigtigt det er

  • at huske små detaljer om folk, du ikke kender.
  • at kunne fremhæve sine egne styrker.
  • at have et stort netværk.

Jeg blev kontaktet af et rekrutteringsfirma, mens jeg skrev min kandidat. Jeg blev inviteret til et jobinterview i Spanien med alt betalt og fik bagefter et tilbud om job hos det pågældende firma. Jeg er ikke i tvivl om, at det, jeg har lært om at netværke, var med til først at opbygge så godt et netværk på LinkedIn, at jeg blev synliggjort for rekrutteringsfirmaer. Det har også givet et godt indtryk af mig som person og mine kompetencer, og så har det hjulpet mig med at efterlade et positivt indtryk til jobinterviewet i Spanien, der gjorde, at jeg kunne skabe hurtige relationer til de ansatte og gjorde, at jeg blev husket, når den endelige udvælgelse foregik.


8 gode råd om at netværke:

Anne-Kathrines erfaringer med at netværke

1. Hold det uformelt

Introducer dig selv uden efternavn, hvis det ikke er decideret nødvendigt – det medvirker til, at stemingen bliver mere uformel og personlig

2. Få fat i navnet

Hvis du ikke får fat i personens navn, så skynd dig at spørg igen – det er bedre at spørge med det samme end at vente til næste gang, du møder dem (så virker du uinteresseret og arrogant).

3. Fortæl om dig selv

Når du møder nye mennesker, så husk at fortælle om dig selv og dine kompetencer – det er vigtigt, at den, du taler med, ved, hvad du kan, og hvad du har gjort før.

4. Husk dit visitkort

Hav altid visitkort med dig med fuldt navn, e-mail, mobilnummer, LinkedIn-profil, firma og stilling.

5. Få kontaktoplysninger

Hvis det er muligt, så bed om et visitkort på den, du taler med, eller tilføj dem på LinkedIn med det samme.

7. Bliv klog på den nye kontakt

Spørg ind til, hvad de arbejder med, deres netværk og deres kompetencer. Men sørg også for at small talke, så du får en personlig vinkel på dem, (fx om vedkommende har børn, der går i skole, om de har en hund og evt. navnet på hunden osv.).

8. Sæt din viden i system

Når du kommer hjem, så print et billede, og lav et key-card (evt. opret et dokument i word) med navn, og hvad I talte om. Det er næsten ligegyldigt, hvor uvigtig informationen er, bare du husker det til næste gang og kan spørge ind til det. Så kommer de til at føle sig husket og værdsat, og dermed har du skabt en relation, der er stærk, og som evt. kan gavne dig senere.


Forskelle på CV

Vær opmærksom på, at et internationalt CV og et dansk CV er totalt forskellige. Blot for at nævne nogle få forskelle:

Dansk Internationalt
Køn

ikke oplyst

Alder ikke oplyst
Civil status ikke oplyst
Billede ikke vedhæftet
Hobbyer ikke oplyst
Ikke nødvendigvis oplyst frivilligt arbejde
Skrevet på dansk skrevet på engelsk

 


LinkedIn

Hold din LinkedIn profil opdateret. Min profil er på engelsk, da det gør, at mange forskellige personer kan forstå indholdet. Dette gør også, at evt. recruiters, firmaer og bekendtskaber kan læse din profil og tilbyde dig forskellige jobs.

Jeg anbefaler, at du skriver lidt om dig selv på din LinkedIn profil for at give folk et bedre indtryk af dig. Jeg har valgt at skrive en ”biografi” om mig selv i tredje person, da det lyder mindre selvoptaget og narcissistisk. Blandt andet er det vigtigt at forklare, hvorfor du har haft et sabbatår mellem gymnasiet og din bachelor (hvilket er normalt i Danmark, men tolket som dovent i USA). Sørg for, at du fx selv gad læse om dig selv – skriv en spændende og flatterende biografi om dig selv.


Læs flere artikler om at neværke og hvordan du bruger netværket i din jobsøgning.

Decorative

"De, der tog imod de studerende, havde lært alle 120 navne før vores ankomst. Det var første gang, jeg virkelig opdagede, hvilken betydning det har, når fremmede kender ens navn. Det skaber en relation."

Anne-Kathrine Nielsen, HR Advisor hos DuPont Asturias i Spanien

Læs også:

Netværksamok eller relationsopbygger?

Netværk handler om andet og mere end om at udlevere visitkort, deltage i netværksmøder og sniksnakke med hvem som helst.

Lær i stedet at pleje de gode relationer.

Få inspiration direkte i din mailboks

Bliv klogere på job og karriere med CA's nyhedsbrev til folk på arbejdsmarkedet: