Vis dit værd – lær at prale

Af Ole Strand, CA Karrierepartner og a-kasse

Du skal ikke regne med, at chefen, kollegerne, netværket selv opdager, hvor fantastisk dygtig du er, hvis du ikke selv fortæller dem det. Derfor skal du lære at prale med dine bedrifter, fortæller ledelsesrådgiver og coach Lena Beck Rørvig.

DecorativeVed din chef, hvad du er værd? Kender chefen dine ønsker og karrieredrømme? Eller er du typen, der sidder og putter dig, mens du tænker ”’Folk burde vide jeg arbejder hårdt!” eller ”Min chef ved nok godt, at jeg gerne vil forfremmes på et tidspunkt!”. Men nej, Chefen ved ikke nødvendigvis, alt det du går og laver. Og slet ikke, hvad du går og drømmer om, fortæller Lena Beck Rørvig, der er ledelsesrådgiver i New York og i Danmark.

”En leder har mange jern i ilden, og har ofte ansvaret for flere ansatte. Du kan ikke regne med at hun eller han har styr på alting. Derfor er du nødt til at gøre opmærksom på dig selv og dine resultater”, fortæller Lena Beck Rørvig.

Lær at prale autentisk

I New York har Lena Beck Rørvig succes med kursuskonceptet ’Bragging for Women’, der lærer kvinder at stille sig op og gøre opmærksom på sig selv og sine resultater.

”Kvinder er for dårlige til at fortælle deres succeshistorier. De skal lære at prale – ikke overdrevent tomt praleri uden indhold – men de skal lære at fortælle autentisk og komfortabelt om deres bedrifter”, siger Lena Beck Rørvig.

Selvom konceptet fra starten er rettet mod kvinder, kan både mænd og kvinder bruge det.

”Jeg startede ’Bragging for Women’, fordi kvinderne generelt er dårligere til at stille sig op og fortælle om sine succeser end mændene. Men der er bestemt også mange mænd, som står ovre i hjørnet ved netværksarrangementer, og har svært ved at komme ud over rampen.”, siger Lena Beck Rørvig.

Hun peger på tre ting man skal gøre. For det første handler det om, at blive bevidst om ens eget handlings mønster. For det andet skal man have et mål for hvad man gerne vil opnå, og for det tredje, skal man forberede sig på, hvad man skal sige og hvordan man skal sige det for at opnå det.

”Skal du til netværksmøde, så sæt dig selv som mål at du skal tale med mindst 3 relevante personer. Skal du til MUS eller lønsamtale, så forbered dig på, hvad du vil opnå på mødet – og øv dig på at sige det med stærke argumenter”, siger Lena Beck Rørvig.

Ligner du en verdensmester?

Din succes afhænger i høj grad af, hvordan du præsenterer tingene. Det kan være alt fra, hvordan du taler om dig selv og tænker om dig selv og hvordan du præsenterer dig selv. Det kan også have noget at gøre med ens kropssprog.

”Hvis du formulerer dig for svagt med en masse forbehold og måske’, kan det være svært at overbevise andre om at du virkelig er sikker på, at dette er en god løsning. Men selvom du siger, at du er verdensmester, kan dit kropssprog underminere budskabet, hvis du ligner en undskyldning for dig selv”, siger Lena Beck Rørvig.   

Øv dig i at overskride dine egne grænser

Det kan være lidt grænseoverskridende at prale, hvis man ikke plejer at gøre det. Man kan hurtigt føle, at man er for meget.

Derfor starter Lena Beck Rørvig som regel sine foredrag med en indledende øvelse, hvor alle deltagere hver især skal rejse sig op og prale med noget de er dygtige til eller stolte af.

”Jeg starter selvfølgelig selv med at vise vejen. Folk er lidt generte, og mærker ubehaget ved at stå der foran alle andre. Det overskrider en grænse, men så er det overstået og man lærer meget af at høre hvordan de andre har det og hvad de har gjort og gør. Man skulle ikke tro, at det skaber tryghed, at stille sig op og prale, men det skaber faktisk en tryghed når alle gør det – så er vi alle i samme båd. Og det gør det nemmere, at stille sig op næste gang”, slutter Lena Beck Rørvig. 

Det skal du gøre, når du praler

 1. Vær autentisk
 2. Brug ’stærkt’ ordvalg
 3. Hold en god øjenkontakt
 4. Vær opmærksom på dit kropssprog
 5. Hav et mål for samtalen

Svagt sprog vs. stærkt sprog

Svagt sprog

 • “Jeg tror vi kan gøre det på en anden måde….”
 • “Jeg tænkte at man måske….”
 • “Jeg har hørt at…”
 • “Jeg har undret mig over …..”

Stærkt sprog

 • “Jeg ved vi vil opnå en betydelig større effektivitet hvis vi….”
 • “Den rigtige løsning vil være…”
 • “Jeg ved at..….”
 • Fakta er ..…”
Decorative

Ledelsesrådgiver og coach Lena Beck Rørvig

www.beckglobalconsulting.com

Bragging for women

Decorative

braggingforwomen er baseret i New York og København. Missionen er, at give alle kvinder redskaber, rådgivning og inspiration til at blive den mest autentiske og stærke udgave af sig selv.