swipegesture

3 tips til at klare introugen

Sådan bliver det lettere for dig at lære dine medstuderende at kende i introugen

Artikel
af Carina Fogsgaard Christiansen

Det er overvældende for de fleste at starte på universitet. Der er en masse nye indtryk, nye mennesker og nye steder på campus, som man skal forholde sig til. Og alle aktiviteter synes at foregå på én gang, i store flokke og i et hæsblæsende tempo.

CA bedt Camilla Lærke Lærkesen, der er foredragsholder, coach, vært på podcasten ‘Bevidst Introvert’, om at dele nogle gode og konkrete råd til, hvordan du kan komme i gang med at lære sine nye medstuderende at kende.

Disse råd kan bruges af alle studerende, som gerne vil have en god studiestart – uanset om du er introvert eller ekstrovert.

1. Forbered dine samtaler

“Det kommer måske til at lyde banalt, og det kan føles helt fjollet at skulle sidde og forberede en samtale,” siger Camilla Lærkesen, “men hvis du hjemmefra har forberedt et par åbningsspørgsmål, så vil du ikke være presset til at skulle sidde on-the-spot og finde på noget at sige, når du sidder sammen med en af dine nye medstuderende.”

Det er ikke sikkert, at du overhovedet får brugt spørgsmålene, men det giver en ro til at vide, at du har dem, hvis du skulle få brug for dem.

Det kan være noget så simpelt som,

  • “Hvad lavede du i går, efter vi tog hjem?”,
  • “hvad skal du senere?” eller “hvad fik dig til at søge ind på denne her uddannelse?”

Og det gør ikke noget, at du stiller det samme spørgsmål til flere personer.


2. Prøv at få folk med på dine præmisser

“De fleste har oplevet både i studiestarten og på arbejdspladserne, at man typisk sidder ved kantinebordet med en masse mennesker, der taler, uden man kan ikke få et ord indført.

Der kunne man godt tage fat i nogle af dem, man taler godt med, eller som virker søde og spørge: “Hey, vil du ikke med i kantinen?”

I stedet for at følge den store gruppe, så skal man prøve at henvende sig til nogle af dem, som man har en god kemi med og invitere dem til at hente en kop kaffe på tomandshånd,” foreslår Camilla.

3. Spørg om folk vil med hen og hente kaffe

“Man kan skelne mellem at være mest menneske-fokuseret eller opgave-fokuseret. Og der er jeg selv meget opgavefokuseret. Så hvis jeg vil have en kop kaffe, så henter jeg mig en kop kaffe. Og det har givet mig rigtig meget at lære, at der er nogen, der er enormt menneske-fokuseret, så de føler, at du relaterer, hvis du siger: Hey, skal du have en kop kaffe med?” fortæller Camilla og indrømmer:

“Det er så banalt, men det havde aldrig slået mig, før jeg lærte den skelnen.

For mig, der slet ikke synes, at det er vigtigt at følges til ting, der gav det faktisk rigtig meget at begynde at sige: Vil du med i kantinen? Skal du have en kop kaffe med? Eller: Er der nogen, der mangler noget? For det skaber relationer meget hurtigt. Og det er en nem måde at komme ind på folk.”