swipegesture

Sådan får du højere karakterer til eksamen

En eksamen er som regel en test af din hukommelse. Jo bedre hukommelse, jo bedre eksamen og jo bedre karakter! Her får du teknikken til, hvordan du kan få højere karakterer ved hjælp af hukommelsestræning.

Artikel 9 Min.
af Sanne Juel

En eksamen er som regel en test af din hukommelse. Jo bedre hukommelse, jo bedre eksamen og jo bedre karakter! Her får du teknikken til, hvordan du kan få højere karakterer ved hjælp af hukommelsestræning. 

Der er meget at vinde ved at lære memoteknik. Metoden går ud på at gemme ny viden på en systematisk måde, så det er nemt at finde den frem igen. Det handler om opmærksomhed eller fokus første gang. Ikke noget med: ”Jeg kan da bare læse teksten én gang til!” Det er spild af tid. Lær teksten første gang, og vær opmærksom på, hvor du lagrer din viden. 

De vigtigste teknikker tager kun få minutter at lære og er nemme at bruge

Vi husker bedst det, vi brænder for. Den vigtigste grund til, at vi kan huske detaljer, er, at vi sætter den nye viden ind i en større sammenhæng, enten bevidst eller ubevidst. Vi putter så at sige korttidshukommelsen ind i langtidshukommelsen. 

4 elementer, der er afgørende for hukommelsen: 

1. Observation 
Vær opmærksom. Væk din observationsevne. Det handler om, at du skal bemærke ting. 

2. Association 
Problemet med at huske tal er, at vi ikke kan se tal for os som billeder på nethinden. Når du skal huske tallet 89 54 37 51 35 41, ser du ikke umiddelbart billeder for dig, og derfor gælder det om at give tal associationer. Fx kunne tallet 89 være ost, og tallet 54 Obama. Så er tallene lettere at huske. 

3. Visualisering 
Omdanner du information til livlige billeder, øger du sandsynligheden for, at du kan huske den. At visualisere i stedet for at tænke er en stærk teknik. 

4. Stadfæstelse 
Enhver ejendomsmægler ved, at beliggenheden er det vigtigste i ethvert hussalg. Du kan både associere, visualisere og være opmærksom, men du skal vide, hvor du gemmer din viden. Hvor lagrer du din information, og hvor skal du lede efter den, når du skal bruge den?

En af de gode teknikker du kan tage i brug, er ruteplanen

Ruteplanøvelsen er perfekt til at huske information i en bestemt rækkefølge.

Forestil dig dit hus eller måske dit barndomshjem. Stil dig foran hoveddøren. Her er første punkt på din rute. Gå nu ind i huset, og lad det første rum, du kommer ind i, være dit andet punkt i ruteplanen. Fortsæt på den måde, indtil du har 10 punkter på din ruteplan, som er de 10 rum, du går ind i. 

Skriv derefter din ruteplan ned. Den kunne se sådan ud: 

 • 1 (rum 1) Uden for hoveddøren 

 • 2 (rum 2) Entré 

 • 3 (rum 3) Bryggers 

 • 4 (rum 4) Køkken 

 • 5 (rum 5) Spisestue 

 • 6 (rum 6) Soveværelse 

 • 7 (rum 7) Stue 

 • 8 (rum 8) Pigeværelse 

 • 9 (rum 9) Kontor 

 • 10 (rum 10) Drengeværelse 

Du kan både gå gennem vægge og gulve for at få 10 punkter på din liste. Læs din liste igennem, indtil du er helt sikker på rækkefølgen, og læg så listen væk. Forestil dig ruten i dit hoved, indtil du kan den udenad. 
Nu får du en lille opgave, så du kan teste memoteknikken – Ruteplan. Du får 10 ting, du skal huske. 

Det første ord er russer. Prøv at forestille dig en russer foran punkt nr. 1 i din ruteplan, altså hoveddøren. Det næste ord, du visualiserer på ruten, er gås. Dvs. at der står en gås midt i entreen, måske er den stor og larmende. Overdriv gerne, det styrker hukommelsen. Hvert ord bliver på den måde visualiseret til sit eget punkt på ruten i dit hus. Du får her alle 10 ord. Forsøg at skabe billeder på basis af de 10 ord, så de passer med ruteplanen. 

 1. Russer 

 2. Gås 

 3. Mickey Mouse 

 4. Kinakål 

 5. Fodbold 

 6. Kænguru 

 7. Indianer 

 8. Messi 

 9. Kasse 

 10. Sultan 

Hvert ord bliver nu visualiseret til et punkt i huset (et rum). Når du husker ordene, så hold en jævn rytme, dvæl ikke for længe ved hvert ord.

Test nu din hukommelse. Læg listerne væk, og skriv ordene ned. 

Tillykke! Fantastisk, ikke? 

Du har lige lært de 10 arealmæssigt største lande i verden udenad, ud fra princippet om at lave associationer, som er nemme at huske. Det er vigtigt i memorering at lave lette associationer. 

 1. Rusland (russer) 

 2. Canada (gås fra Canada) 

 3. USA (Mickey Mouse) 

 4. Kina (kinakål) 

 5. Brasilien (fodbold) 

 6. Australien (kænguru) 

 7. Indien (indianer) 

 8. Argentina (fodbold) 

 9. Kasakhstan (kasse) og 

 10. Sudan (sultan) 

Metoden handler om at bruge langtidshukommelsen (ruten i huset) og så koble ny viden til den. Det handler om at definere punkterne i ruteplanen. Dvs. de 10 rum, du går igennem i en bestemt rækkefølge. Du fik stadfæstet ordene i din hukommelse via visualisering. 

Uden stadfæstelse skriver du bare tingene i luften. Stadfæstelse fungerer ligesom et stykke papir, du kan skrive tingene ned på. Ruteplanen var det stykke papir, du skrev dem ned på. 

Forestil dig, hvor let du kan lære at huske 50 ting udenad via ruteplanen til en eksamen eller et vigtigt møde. Hvad har du brug for at kunne udenad? Sæt dig ned og træn med ruteplanen, og lav genkendelige associationer. Det virker.

*Kilde: Bogen "Den nemme vej til bedre hukommelse - MEMO" af Oddbjørn By.