Sådan bliver du fri for arbejde i ferien

Af Ole Strand, CA a-kasse

Gode råd til at gøre klar til ferien - og til at sørge for, at du ikke kommer til at arbejde i ferien ... mere end højst nødvendigt.

DecorativePlanlæg og uddelegér i god tid

Arbejdet i ferien kan minimeres både for ledere og medarbejdere – hvis man forbereder sig bedre, mener John Brøndum, der er karriererådgiver i CA. Karrierepartner og a-kasse.

”Planlæg arbejdet op til ferien i god tid. Begynd mindst 14 dage før. Lad være med at tage for mange nye opgaver med kort deadline op til ferien. Undgå at lave for mange aftaler de sidste par dage op til ferien. Brug i stedet tiden på at skabe overblik, afvikle opgaver og overlevere til dine kolleger. Så har du gjort dit for, at der ikke popper løse ender op under ferien, som du er nødt til at tage dig af”, siger han.

Begræns mail og telefon i ferien

Smartphones gør det nemt lige at gå på nettet og tjekke arbejdsmobil og mail i ferien. Men begræns det mest muligt, eller allerbedst, lad helt være, mener John Brøndum. 

"Freden røg, da telefonen blev mobil og så lille, at den kravlede ned i lommen. Det er fristende lige, at tjekke mailen, især hvis du både bruger telefonen privat og til arbejde. Men lad være - det forstyrrer din feriestemning. Du har ferie for at holde fri og lade op, så du kan møde frisk og veludhvilet efter ferien. Hvis du hele tiden lige er inde og følge med, så er du aldrig helt væk fra arbejdet, og får aldrig ladet helt op. Derfor gør du både dig selv, din familie og din arbejdsplads tjeneste, hvis du lader arbejdet ligge i ferien”, siger John Brøndum.

Aftal om du må kontaktes i ferien

John Brøndum anbefaler, at man inden ferien på forhånd afstemmer med kolleger og chef, om man må kontaktes, og hvordan og hvornår det skal ske. 

"Som karriererådgiver har jeg talt med folk, der har haft helt ustyrlige chefer, der ringede flere dage i træk i ferien for at spørge om ting, der var ret banale, og som andre kunne have klaret. Det er helt uacceptabelt", siger han.  .

Chef og kolleger skal virkelig holde igen

John Brøndum anbefaler, at kollegerne, medarbejderne og chefen altid bør spørge sig selv om  to ting - inden de kontakter den, der er på ferie: 

1. Kan det klares af andre?

2. Kan det vente til medarbejderen er tilbage fra ferie? 

Kun hvis man kan svare Nej til begge spørgsmål, er det okay at kontakte folk i ferien. 

"Selvfølgelig kan det i nogle job være nødvendigt, at du bliver kontaktet, selvom du er på ferie. Men begræns det til det absolut nødvendige. Sluk for telefonen, så du ikke bliver afbrudt i tide og utide, og tjek kun mail, SMS eller telefonsvarer på bestemte tidspunkter, som I på forhånd har aftalt.”, siger John Brøndum. 

Det daglige mailfix - lad det ikke gå ud over familiens ferie

Men ingen regel uden undtagelser. For nogle kan det daglige mailtjek være netop det, der skal til, for at man kan slappe af. 

"En kunde sagde til mig ved rådgivningen: 'Det er min måde at holde ferie på. Hvis jeg ikke tjekker mails hver morgen, bruger jeg alt for meget energi på, at spekulerer på, hvordan det går, og hvad der sker'. Og hvis man har det sådan, så er det bedre, at bruge 10-15 minutter om dagen på at få fred i feriesjælen", siger John Brøndum.

Han anbefaler, at det så netop bliver et dagligt tjek, hvor at man er 'på' mindst muligt - og til mindst gene for familien. 

"Stå tidligt op og få tjekket arbejdsmailen, inden familien vågner. Så er det ude af verden, og du kan koncentrere dig om ferien, uden at det går ud over familien", slutter John Brøndum.  


Gode råd, så du er klar til ferie

  1. Hold ferie, mens du har den!
  2. Uddelegér dine opgaver før ferien.
  3. Book heldagsmøde med dig selv sidste dag før ferien til at rydde op og første dag efter ferien til at blive opdateret.
  4. Sæt auto-reply på din mail dagen før ferien og lad tilbage-fra-ferie-dato i teksten være din 2. arbejdsdag efter ferien.
  5. Afstem forventninger om kontakt i ferien med chef og kolleger, så de kun kontakter dig, hvis det er uopsætteligt og ikke kan klares af andre.
  6. Aftal, at du kun tjekker telefonsvarer, sms eller mail på bestemte tidspunkter, f.eks. en gang om dagen. 
  7. Husk. Det gavner teamet, hvis du kommer hjem udhvilet og opladet.