Sådan klæder du dig til jobsamtalen

Af Sanne Juel, karriererådgiver og coach, CA karrierepartner og a-kasse 

Spørgsmål og tips. Glem alt om logoer og tøj med statements!

"Kære CA a-kasse

Jeg er 23 år og er lige blevet færdig på CBS. Jeg skal til jobsamtale hos en meget konservativ virksomhed. Jeg føler mig ikke godt tilpas i et traditionelt ”jakkesæt” til kvinder. Kan jeg godt komme i stramme jeans, nede i sorte støvler og så med en sort bluse?

Hilsen Louise Hansen" (se Sannes svar til Louise nederst i artiklen)
 

"Kære CA a-kasse

Godt nok er jeg 24 år, men har faktisk aldrig været til en "rigtig" jobsamtale. De få jobs, jeg har haft, har enten været gennem studiet direkte eller gennem bekendte, og nu ved jeg ikke helt, hvordan jeg skal klæde mig. Jobbet er på et sygehus, og jeg er blevet kaldt til samtale. 

Jeg har søgt råd hos veninder, og der har været meget delte meninger. Nogle mente, at jeg skulle have nederdel og en pæn sko med hæl på, mens andre mente, at jeg absolut ikke må se for pæn ud og bare skal have jeans og en lidt pænere bluse på.

Hvor meget skal man gøre ud af sit tøj? Det skal vel passe lidt til det job man søger...?

Hilsen Marie Jensen" ​(se Sannes svar til Marie nederst i artiklen)
 

Research på virksomheden

Sådanne spørgsmål får vi i CA fra vores medlemmer. Og svarene kan variere, alt efter hvilken virksomhed det handler om, stillingsbeskrivelsen og din personlighed.

For dybest set handler det om, at du føler dig godt tilpas, udstråler positivitet, og at du hviler i dig selv. Og at du er bevidst om, hvilket signal du vil sende.

Det første indtryk ER vigtigt

Arbejdsgiveren skal kunne SE dig i jobbet og fornemme, at du vil passe ind. Derfor research.

Tænk over, hvem det er, du skal møde, og hvilket miljø de arbejder i, og hvad der er karakteristisk for virksomheden.

Find ud af dresscoden på arbejdspladsen. Kig på hjemmesiden, eller hold udkig efter dem, der arbejder der, og se hvordan de klæder sig.

 

Sannes svar til Louise og Marie
 

"Kære Louise

Hvis det er en meget konservativ virksomhed, som du skal til samtale hos, så ville jeg anbefale dig at købe et par pæne sorte klassiske bukser, som du føler dig godt tilpas i, og som du vil kunne bruge fremover, uanset om du får jobbet eller ej.

En støvle med hæl er ok, hvis den ikke stjæler al opmærksomheden og jeg ville ikke putte mine bukser ned i støvlen.

En helt almindelig klassisk pæn bluse uden den er for nedringet. Sørg for, at du føler dig godt tilpas i tøjet. Du kan godt have et tørklæde på, et par øreringe eller et ur, som du normalt går med. Sørg for at ”ligne” dem, du skal omgås fremover. Så du ikke skiller dig negativt ud ved samtalen. Hellere neutralt klædt, så fokus er på dig og dine kvalifikationer end på dit tøj.

Hilsen Sanne Juel"
 

"Kære Marie

Hvordan går de klædt på sygehuset? Normalt i hvide kitler!

Jeg ville mene, at du skal signalere, du er praktisk og kan få noget fra hånden.

Derfor kom i det tøj, du ville tage på, hvis du skulle til din farmors fødselsdag! Du kan godt komme i pæne jeans.

Undgå for mange assecories, som smykker, tørklæder og for megen makeup. Pas på med at være ”overdresset”- lad jakkesættet blive hjemme. Og kom i dit almindelige pæne tøj.

Personligt ville jeg signalere renhed (hygiejne), effektivitet og empati (omsorg).

Hilsen Sanne Juel"


Klik her, hvis du vil læse flere artikler med inspiration, tips og tricks til jobsamtalen >


 

Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.