We will fly in 100 lawyers and sue the ass of you!

Decorative

Af Ole Strand, CA - foto: Martin Dam Kristensen

To år tog det, før Peter Ferlev Jensby fik sin løn efter en fyring. Virksomheden trak sagen i langdrag, indtil den gik konkurs, og LG nægtede bagefter i første omgang at betale hans dækning for lønnen. Men CA Advokathjælp klarede paragrafferne.

Peter Ferlev Jensby er en rigtig virksomhedsdoktor. Han er flere gange blevet hevet ind i virksomheder for at gennemføre succesfulde turn arounds.

Sådan var det også, da han den 1. september 2010 blev ansat som økonomidirektør i Carnitech A/S i Nordjylland, men han fandt henad vejen ud af, at de amerikanske ejere bag virksomheden ikke var helt fine i kanten.

”Det var en International kapitalfond med 30 virksomheder, som virkede meget professionel til at starte med – men det de var mest professionelle til var at sikre sig selv høje management fees”, siger Peter Ferlev Jensby.

Fyret for at følge reglerne

På et tidspunkt bliver Peter Ferlev Jensby bedt om ting, der strider imod danske regnskabsregler. Da han ikke vil medvirke til det, men i stedet foreslår en rekonstruktion af virksomheden, bliver han fyret dagen efter.

”Jeg blev kaldt ind i et mødelokale, hvor der sidder der en ophidset amerikaner over for mig og siger ’If you don’t resign yourself, we will fly in 100 lawyers and sue the ass of you’ – og så sidder man bare og kigger ud i luften og tænker, hvad foregår der her”, siger Peter Ferlev Jensby.

Han vil ikke selv sige op, men bliver i løbet af mødet dårlig og må sygemelde sig.  Han har stadig ikke fået noget skriftligt, da medarbejderne på et stormøde et par dage efter får at vide, at Peter Ferlev Jensby er stoppet på grund af uenigheder om strategien.

Virksomheden trak sagen ud

”Med sådan nogle banditter, så går man rettens vej. Heldigvis havde jeg meldt mig til CA advokathjælp på forhånd, for når man er direktør, så kan man aldrig vide sig sikker – Det er jo en tryghed og en forsikring man køber – som direktør er den helt genial”, siger Peter Ferlev Jensby.

CA Advokathjælp henvender sig til virksomheden, og efter en til to uger får Peter Ferlev Jensby en skriftlig opsigelse – med kortere varsel, end der er nævnt i kontrakten.

”Vi krævede, at de overholdt funktionærlovens opsigelsesvarsler og desuden betalte tre måneders løn for uberettiget opsigelse, men så startede det her lange slagsmål, som er fuldstændig grotesk, hvor deres advokat fægtede til højre og venstre og ikke ville noget som helst. Først insisterede han på en voldgift, men da vi så havde kørt det hele i stilling til voldgiftsag, så ville eller kunne de ikke stille deres del af sikkerheden – og så måtte vi starte forfra”, siger Steen Marslew.

I stedet bliver virksomheden stævnet, og sagen kører en rum tid ved domstolen, inden der falder dom i henhold til Peter Ferlev Jensbys krav. Men i mellemtiden er firmaet gået konkurs. Derefter starter det næste slagsmål med Lønmodtagernes Garantifond for at få nogle penge derfra.

Tvivl om LG-dækning

Lønmodtagernes Garantifond går ind og dækker en del af lønmodtagernes lønkrav i virksomheder, der går konkurs. Men kun for almindelige lønmodtagere – ikke for den administrerende direktør.

Som økonomidirektør havde Peter Ferslev Jensby ikke det overordnede ansvar, men Carnitech A/S havde registreret ham og 7 andre medarbejdere som direktør i erhvervsstyrelsen, og derfor mener boets kurator og Lønmodtagernes Garantifond i første omgang, at Peter Ferlev Jensby ikke kan få sit lønkrav dækket af LG.

””Normalt er der registreret én – den administrerende direktør, så man ved, hvem den øverste ansvarlige er – jeg har aldrig været udsat for at se sådan en stribe registreret. Det kan virke som ren chikane fra virksomhedens side for at holde ansættelsesforholdet ude af funktionærlovens regler og LG ”, siger advokat Steen Marslew.

Det afgørende for, om man er omfattet af LG er, om man indtager et tjenesteforhold eller ej. En administrerende direktør, som er registreret i erhvervsstyrelsen har per definition ikke noget tjenesteforhold . Du har selvfølgelig en bestyrelse, du refererer til, men du har ikke nogen ansat over dig. Omvendt,  hvis du er fagdirektør, har du en administrerende direktør, du refererer til, og så er du typisk funktionær”, siger Steen Marslew.

Et års tovtrækkeri med LG

Selvom domstolen har truffet afgørelse om, at Peter Ferlev Jensby har ret til løn i henhold til funktionærloven, vil Lønmodtagernes Garantifond ikke acceptere, at han så også er funktionær i forhold til LG-reglerne.

Først efter at advokat Steen Marslew har bombarderet dem med masser af sagsdokumentation i et år, får Peter Ferlev Jensby omsider i august 2014 det maksimale beløb, som LG dækker på 160.000 kr. netto + feriepenge.

”Det er jo ikke mange penge i forhold til, at vores krav var på over en million, men der er simpelthen et max-beløb for, hvor meget LG kan udbetale til hver lønmodtager. Dertil kan der så måske komme nogle flere penge, når konkursboet er afsluttet”, fortæller Steen Marslew.

Jensbys tålmodighed sat på prøve

Det lange sagsforløb på samlet set 2 år har været en udfordring for Peter Ferlev Jensby

”Jeg er en meget utålmodig person – det er direktører jo i øvrigt tit, så det har været rigtig godt, at have Steen Marslew til at køre sagen for mig. Han har kørt hele forløbet professionelt og sagde fra starten ’tag det roligt,  jeg har prøvet det her 100 gange før, jeg skal nok klare det – men det kommer til at tage tid’. Fint nok, så kørte han det juridiske tovtrækkeri, og jeg kunne koncentrere mig om mit nye arbejde, i stedet for at bruge negativ energi på sagen”, siger Peter Ferlev Jensby.

Kom hurtigt i  gang med nye turn arounds

Selvom fyringen og de amerikanske bagmænd, var noget af en oplevelse, har Peter Ferlev Jensby hurtigt rystet den af sig, og var i nyt job igen få måneder efter opsigelsen.

”Heldigvis havde jeg et stærkt netværk, og jeg fandt hurtigt job ved en danskejet privat kapitalfond, som havde en virksomhed i Herlev med kontor i Dubai. Dér har jeg lavet en turn around på Dubai-kontoret, så det på 2 år er gået fra minus 12 millioner kr. til positivt resultat”, siger Peter Ferlev Jensby.

Værre ser det ud for de amerikanske ejere af Carnitech A/S. De er meldt til bagmandspolitiet, fordi de trak nogle større beløb ud – bonus til dem selv - få uger før virksomheden gik konkurs. Den sag kører fortsat.


Hvordan er ansættelsesvilkårene i din nye kontrakt?

Medlemmer af CA+ kan få i forbindelse med nye job få gennemgået ansættelseskontrakt og ansættelsesvilkår hos CA Advokathjælps advokater. I de første 6 måneders medlemskab koster det 750 kr.  – derefter er det gratis.

Medlemskab af CA+ koster 55,- kr. om måneden, og er gratis for studiemedlemmer. Læs mere om tilmelding og vilkår for CA+.

Flere medlemshistorier

Vil du læse flere eksempler på, hvordan CA Advokathjælp har hjulpet medlemmerne, så klik her for overblik over Medlemshistorier.

Advokathjælp kun 55,- kr. pr./md.

CA Advokathjælp yder professionel hjælp omkring kontrakter, klausuler, opsigelser og andre ansættelsesforhold.

CA Advokathjælp er en del af CA+ og koster kun 55,- kr./md. for lønmodtagere og er gratis for studiemedlemmer.

Læs mere om CA Advokathjælp >