swipegesture

Hold dine pauser - lad batteriet op

Har du for travlt til pauser i løbet af dagen? Det er skidt, for de små pauser er med til at lade batteriet op igen. Det fortæller Gitte Schoppe, som er karriererådgiver og trivselsekspert i CA.

Artikel 6 Min.
af Ole Strand

Hvis møderne ligger tæt og opgaverne vælter ind, kan det være svært at nå at tage en pause i løbet af dagen. Og når du så kommer hjem – og eventuelle børn er puttet – kan du endelig falde om i sofaen, fuldstændig flad. 

Batteriet skal lades op i løbet af dagen

Hvis du er helt udslukt, når arbejdsdagen er omme, er det et sikkert tegn på, at du nok har brugt din krop og dit hoved og dig selv lidt for hårdt i løbet af dagen, mener Gitte Schoppe, der er karriererådgiver og trivselsekspert i CA.

"Kroppen er et batteri med en vis mængde af energi. Og den mængde af energi kan vi bruge hen over dagen. Men hvis du ikke lader op en gang imellem, så er batteriet bare helt fladt, når du endelig har fri”.

Gør som rygeren – hold dine pauser

Det vigtigt, at tage sig tid til at holde sine pauser, også selvom det kan været svært.

”Ofte er det ikke så meget et spørgsmål om tid, men om du tillader dig selv det. Er det okay at tage en pause? Eller er det noget man ser skævt til? Ligesom man nogle gange ser skævt til rygeren der går ud og ryger, mens vi andre sidder og har travlt”, siger hun.

Men vi kan godt lære af rygerne, når det kommer til at holde sine pauser, mener Gitte Schoppe.

”Jeg har en kollega, som lige skal ned og ryge, når han har siddet og koncentreret sig om en opgave, og inden han skal i gang med den næste. Ned i gården og babbe lidt på piben, og så kommer han op igen. Det kunne vi andre godt lære noget af - altså uden at ryge - for når han kommer tilbage efter pausen, har han et frisk fokus, et bedre overblik og kan bedre kocentrere sig om den næste opgave”, fortæller Gitte Schoppe.

Få pauserne i kalenderen

Den tid, du ’spilder’ på at ryge eller holde pause, er slet ikke spildtid. Det er en gevinst for dig selv og for virksomheden, mener Gitte Schoppe.

”Vores hjerne fungerer ikke, hvis vi non-stop presser den. Den fungerer bedst i små intervaller af 20 minutter. Så hver gang du har arbejdet, koncentreret og fokuseret i 20 minutter, så har du egentlig brug for ganske få minutters pause. For lige at restituere og for at få dit overblik og koncentration igen”, siger Gitte Schoppe.   

Der er masser af muligheder for naturlige pauser i hverdagen. Det kan fx være en tur ud til kaffemaskinen, eller at gå hen og spørge en kollega om det, du ellers vil have sendt en mail om.

”Tænk over, hvordan kan du sørge for at lægge små pauser ind. Det kan godt være ret svært til at starte med, men så læg pauserne ind i din kalender, så du bliver mindet om dine pauser”, siger hun.

Læg pauser mellem møder

Det er især vigtigt at lægge pauser mellem møder og aftaler.

”Når du har afsluttet et møde, skal du ikke ile videre til det næste. Sørg for, at have et par minutter, hvor du kan komme dig. Træk vejret dybt et par gange og mærk din vejrtrækning og kom til stede igen.  Og giv dig selv den ro og pause, inden du skal mentalt skal til at være på arbejde i næste møde en gang til”, siger Gitte Schoppe.

Denne artikel bygger på ’Alle har brug for en pause- en episode af CA's podcast Det gode arbejdsliv.

3 gode råd til at holde pauser

1. Hold flere små pauser i løbet af dagen

Du behøver ikke holde lange pauser. En kort pause på et par minutter er nok. Men hold til gengæld rigeligt med pauser.

Hold en lille pause, hver gang du er færdig med én opgave og inden du kaster du over en ny. 

2. Kom op af stolen og væk fra skrivebordet

Kroppen har godt af bevægelse og det giver også energi til hjernen. Så gå en tur ud til kaffemaskinen eller en tur ned på gaden og træk frisk luft.

3. Hold pause fra arbejdet

Det er fristende, at bruge en kort pause mellem to møder til lige at tjekke mails. Men så holder du ikke pause fra arbejdet. Tværtimod sætter du hjernen i sving med en masse andre arbejdsopgaver. Så lav noget helt andet og lad hjernen slappe af.