swipegesture

4 trends på fremtidens arbejdsmarked

De seneste år, har vi set en markant udvikling i måden, vi arbejder på. I dag kigger vi ind i et foranderligt arbejdsmarked. Men hvad bliver de største tendenser i fremtiden? Og hvordan kan du forberede dig? Det har CA spurgt fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen om.  

Nyhed 13. sep 2022 4 Min.
af Anna Cecilie Holten

Teknologi der forudser arbejdsadfærd

En af de store tendenser i fremtiden bliver teknologi, der kan forudse adfærd. Det fortæller fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen.


”Vi får muligvis nogle digitale tvillinger, som er en teknologisk udgave af os selv. Ud fra de data 'tvillingerne' skaber, kan virksomheden se, hvordan medarbejderen vil komme til at performe fremover i forskellige scenarier. Det giver virksomheden mere data, som kan bruges, når der skal træffes beslutninger fx i forhold til kompetenceudvikling”, siger Louise fredbo-Nielsen. 

Disse teknologier, kan også bruges inden for rekruttering. Louise Fredbo-Nielsen mener, at rekrutteringsprocesser bliver mere datadrevne, og at CV´er og ansøgninger bliver overflødige i fremtiden.

Google arbejder med at udvikle algoritmer, der kan finde de rigtige medarbejdere, og Aware har skabt software, der kan måle medarbejderproduktivitet. Flere store virksomheder er allerede begyndt at anvende disse redskaber.

Livslang læring

”I fremtiden vil der være et større fokus på egenskaber fremfor jobtitler og roller”, siger fremtidsforskeren.

”Du kan ikke bare uddanne dig til én ting, og arbejde med det resten af dit arbejdsliv. Udviklingen går stærkt, og du kommer til at skulle lære mange nye ting”.

Det stiller store krav til arbejdspladserne, og til dig som medarbejder. Der er behov for at 50% af alle medarbejdere tilegner sig nye kompetencer for at blive i deres job. Det skriver World Economic Forum i deres rapport Future of Work fra 2020.

Mange virksomheder investerer også i at videreuddanne medarbejdere, så de kan udfylde nye roller.

Flere jobskift

En anden fremtidstendens bliver flere jobskift.

”Vores børn kommer til at springe mere frem og tilbage mellem forskellige arbejdsgivere og arbejdsformer. De skifter måske mellem at være freelancere, selvstændige, og fastansatte. De kommer til at være en form for 'arbejdsgræshopper', der hopper fra job til job. Dette er modsat tidligere generationer, hvor det har været almindeligt at være ”arbejdscampist”, og blive på en arbejdsplads et helt arbejdsliv”, siger Louise Fredbo-Nielsen.

Det hybride arbejde

De seneste år, er hjemmearbejde blevet mere normen end undtagelsen.

90% af medarbejderne er glade for den frihed, hjemmearbejde skaber. Det fremgår af en større undersøgelse i Looms rapport the State of Mordern Work fra 2021.

Størstedelen af dem foretrækker dog det hybride arbejde. Det er en kombination af hjemmearbejde og fremmøde på arbejdspladsen.

Louise Fredbo Nielsen mener, at det hybride arbejde er en trend, der er kommet for at blive:

”Fleksibilitet bliver noget af det vigtigste i fremtiden. Et 8-16 job, som stammer fra industritankegangen, er old school”, siger hun.

Hvordan kan du forberede dig på fremtiden?

”Det bedste, du kan gøre er at forholde dig til udviklingen. Hvis du ikke åbner op og kigger ud, taber du i fremtiden”, siger Louise Fredbo-Nielsen.

Hun kommer med tre råd til, hvordan du kan forberede dig:

  1. Vær omstillingsparat.
  2. Hav fokus på at lære nyt.
  3. Overvej hvilken betydning tendenserne har for dig, og hvad du skal kunne for at imødekomme fremtiden.

”Fremtiden kommer, så det hjælper ikke at lukke øjnene for den. Men det er også vigtigt at huske, at mennesker aldrig går af mode. Vi vil altid have behov det menneskelige touch”, siger Louise Fredbo-Nielsen.