Vær med til at skabe din egen hylde

Af Ole Strand, CA karrierepartner og a-kasse

Undskyld, har du set min rette hylde? Jette Bülck guider mennesker til at bygge deres arbejdsliv op, så de finder den rette hylde for dem

"Tilbage i industrisamfundet var alle på deres faste hylde, og vi brugte de værktøjer vi blev tildelt. Nu er vi nødt til at opgradere vores værkstøjskasse og selv finde vores hylder. Vi kan ikke forvente, at chefen gør det", fortæller Jette Bülck, der har skrevet bogen GPS til dit nye arbejdsliv.

Hvis man skal sætte titler på, er Jette Bülck forfatter og udviklingskonsulent, men det er bare brede titler, som kan dække over hvad som helst, mener hun selv. Det allervigtigste at få frem er ikke din titel, eller hvad du arbejder med, men hvad du arbejder for … hvad det er, du brænder for.

”Jeg er Jette Bülck. Jeg guider mennesker til at bygge deres arbejdsliv på deres unikke bidrag”, siger Jette Bülck selv, når hun skal præsentere sig.

Det er Jettes personlige tag-line, som hun bruger til at positionere sig overfor kolleger og kunder. Det fortæller hvad hun kan og vil – og er meget mere præcist end ’forfatter’ og ’udviklingskonsulent’.

Titler slører for, hvad vi brænder for

Men problemet er, at rigtig mange gennem deres karriere gemmer sig - eller bliver gemt - bag deres titler og de hylder, de er blevet sat ind på.  

”Vi er så forelskede i titler, men de kan være med til at sløre, hvad vi egentlig vil. Og kan være med til at sætte os på en forkert hylde. Langt de fleste sidder og venter på, at chefen kommer og siger, nu skal du høre, hvad jeg synes du skal lave. Men hvorfor sidde 20 år på din kontorstol og vente forgæves på, at chefen forløser dit potentiale, hvis du i stedet kan hjælpe virksomheden med at finde frem til, hvad dine ressourcer kan bruges til”, siger Jette Blück.

Hjælp chefen med at vælge din hylde

Ofte har chefen ikke overblik over alt det, du kan, og især ikke, hvad det er, du brænder for. Chefen har set dit CV, og ud fra de kompetencer han/hun kender, plukker chefen så fra det til de opgaver, der skal løses.

”Det kan blive et drømmejob, men det kan også blive et lortejob. Derfor gælder det om at få formuleret dit ’karrierekald’ for dig selv: Skriv ned, hvad det er, som du står på mål for, og hvad der driver dig. Og når du først har fundet frem til det, så gælder det om også at få formuleret dit karrierekald for alle andre i virksomheden, så du får sat spot på, hvad du gerne vil arbejde med. Jo bedre du kan kommunikere, hvad dit unikke bidrag er, jo bedre kan du styre, hvilke opgaver der lander på dit bord”, siger Jette Bülck.


GPS til dit nye arbejdsliv

Forestil dig, at du ved præcis, hvad du vil. Du kan kort og fængende fortælle, hvad du står for. Du får muligheder for at skabe værdi med det, du gør. Det er sket, uden du nødvendigvis har skiftet virksomhed, chef, job eller titel. Men fordi du kombinerer dine erfaringer og kompetencer på nye måder med ét fokus: det, du vil bidrage med – dit karrierekald. Det er slut med at lade dig begrænse af dit cv, din funktion og din titel.

Jette Bülck er en af forfatterne bag bogen ’GPS til dit nye arbejdsliv’, som sætter fokus på, hvordan du får defineret dit Karrierekald.

Det kan du også gøre i 3 enkle trin:

Genopdag det, du arbejder for

Kig på dit CV, skab overblik over alle dine kompetencer og erfaringer – hvad har du især været glad for at arbejde med - og vælg dem ud, som du brænder for.

Positionér dig med en personlig tagline

Din personlige tagline skal være kort (max ti ord) og klart udtrykker dit karrierekald overfor andre. Så de forstår, hvorfor det skaber værdi for dem, og så ingen længere er i tvivl om, hvad du står for.

Skab din rette hylde selv.

Der sker ikke noget, hvis du sidder og venter på, at tingene sker. Gør opmærksom på dine ønsker. Vær opsøgende og vis, hvordan du kan skabe værdi for virksomheden ved at arbejde med det, du brænder for.

Læs mere på www.JetteBulck.dk

Her kan du se flere cases på folk, der har fundet deres karrierekald. Du kan også downloade et gratis uddrag af bogen ’GPS til dit nye arbejdsliv’ eller købe den som e-bog.


Karrierekald

Her er eksempler på syv mennesker, der skaber værdi med deres karrierekald. Fordi de gør det, der giver mening for dem selv og samtidig bidrager til formålet i den virksomhed, hvor de arbejder.

Funktion

Karrierekald

Sygeplejerske

Jeg arbejder for at lindre kræftpatienters lidelser

It-konsulent

Jeg arbejder for at optimere kundernes forret­ning via e-business

Afspændingspædagog

Jeg arbejder for at guide andre ad deres egen vej til sundhed

Ingeniør

Jeg arbejder for at skabe bæredygtige transportformer til fremtidens samfund

Kok

Jeg arbejder for at samle og forkæle børnefamilier

Pædagog

Jeg arbejder for at skabe gode forudsætninger for udvikling for børn med særlige behov

Ejendoms­mægler

Jeg arbejder for at gøre det til en god oplevelse af skifte hjem


 

Få e-bogen 'Nå dine mål' - privat og professionelt

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.

(*) Ja tak, jeg accepterer samtidig at CA sender mig e-mails med inspiration om karriere og studie-/arbejdsliv, invitationer til events og konkurrencer samt tilbud og rabatter fra CA og CA's samarbejdspartnere.