Fra frivilligt arbejde til job

Af Lars Ulrik Jeppesen

For Kristoffer har frivilligt studiearbejde banet vejen til det første job og senere iværksættervirksomheden.

Kristoffer Drachmann blev færdig som Cand.merc.(kom.)’er fra Copenhagen Business School i efteråret 2009.

Han er i dag sprunget ud som selvstændig med virksomheden, Hope Media, et mediehus med speciale i bæredygtige medier. Som hos de fleste CBS’ere begyndte hans karriere allerede lang tid inden, kandidatbeviset var i hus. Det var dog ikke gennem det gængse studiejob, at vejen til Kristoffers professionelle netværk og job i dag blev banet.

Hvad lagde grundstenen til, hvor du er i dag?

Gennem min studietid havde jeg nogle forskellige studiejobs, så jeg rent økonomisk kunne få det til at hænge sammen. Det, der dog fyldte mest, og som har været af størst betydning for, hvor jeg er i dag, var min tid som frivillig hos C3, bl.a. i forbindelse med SICEF-messen. Det blev til fire år som frivillig, og der er ingen tvivl om, at det lagde grundstenen til, hvor jeg er i dag. Både i forhold til mit første fuldtidsjob som projektleder, som jeg fik pga. mit mangeårige frivillige engagement, og i forhold til at etablere de kontakter, som har muliggjort springet til selvstændig i dag. 

Hvad er dit råd i forbindelse med studiejobs?

Ud fra egen erfaring er pointen måske den, at på et marked som i dag, hvor selv relevante studiejobs er svære at få, at man så tænker alternative veje og ser på, hvordan man fx som frivillig kan komme ind og arbejde med noget interessant. Det vil ikke alene styrke faglige kompetencer og bidrage med værdifulde ting til CV’et, det vil også – og det er måske det vigtigste – give nogle kontakter, som siden hen kan vise sig yderst værdifulde.

Hvilket råd vil du give studerende, som snart skal ud på jobmarkedet?

Selvom det snart er ved at være en kliché, kan jeg kun gentage det faktum, at netværk er og bliver et vigtigt element i ens karriere i dag. Jeg har som sådan aldrig netværket ’strategisk’, men mere ud fra en generel interesse for, hvad andre lavede, og fordi jeg synes, det er sjovt at lære folk at kende.

Jeg kan dog nu se, at de mange kontakter, jeg gennem tiden har etableret, har vist sig enormt værdifulde for mig. Både i forhold til at komme til, hvor jeg sidder i dag, og især i forhold til at kunne hente hjælp fra forskellige sider, hvis jeg har brug for det.

Alle taler om krise på jobmarkedet for tiden, og man hører om flere hundrede ansøgere til de jobs, der bliver slået op. Vil du sige, at det er et godt tidspunkt at gå imod strømmen og springe ud som selvstændig?

Man skal bestemt ikke tage springet som selvstændig for enhver pris. Jeg mener ikke, at man – hvis man nu har fået en del afslag i den regulære jobsøgning – bare skal prøve at komme på én eller anden fiks idé for at lave sit eget. Har man derimod virkelig en god idé, eller er livet som selvstændig iværksætter noget, man længe har overvejet, vil jeg bestemt anbefale at kaste sig ud i det.

Det er klart, at man rent økonomisk skal være polstret til at kunne klare en længere periode uden fast indtægt og også mentalt skal være forberedt på, hvad der følger med. Men jeg fortryder i hvert fald ikke et sekund at have gjort det og kan kun tale varmt for at gøre det som ung og nyuddannet – hvad har man at miste?