I en brugerdrevet æra: Tør du gå linen ud?

Af Anne Rosendal Andersen, Strategic Planner Carat  

Crowdsourcing og co-creation er begreber, der vinder indpas i danske virksomheder. Alle virksomheder kan nemlig drage nytte af at inddrage grupper uden for virksomheden. Men det kræver åbenhed, dialog og transparens, hvis det skal lykkes.

”Køb ILVAs Snooze sofa designet af designstuderende fra Sverige”, ”Hjælp os med at designe vores nye plakat” eller ”Giv dit bud på vores nye logo”.

Flere virksomheder har fået øjnene op for værdien af at inddrage grupper og communities uden for virksomheden til at udvikle nye produkter, skabe unikke netværk og måske endda til at sætte et nyt præg på virksomhedens udtryk og image.

Men hvad får forbrugerne til at bidrage og involvere sig og helt frivilligt levere nye idéer og designs til virksomheder? Og hvordan kan virksomheder drage kommerciel nytte af dette?

Aktive (med)skabere

Inden for de seneste årtier er der sket en forandring i forholdet mellem virksomheder og forbrugere, hvor vi har bevæget os fra passive forbrugere og envejskommunikation med virksomheden i centrum, til nu hvor forbrugerne står i centrum og tilmed agerer ”content generators” og aktive med-skabere af brands.

Denne udvikling forstærkes yderligere af den progressive fremgang og vækst i de sociale medier, som bringer forbrugere og virksomheder endnu tættere på hinanden. I en sådan digital æra tyer virksomhederne oftere til tasterne og spørger forbrugerne til råds, og dette er ikke uden grund. Brugerinvolvering, co-creation og crowdsourcing kan nemlig give værdifulde idéer til både store og små virksomheder.

ILVAs værdifulde netværk

En af de danske virksomheder, der har kastet sig ud i brugerinddragelsen, og som eksperimenterer med fænomenet crowdsourcing er møbelvirksomheden ILVA, der siden år 2013 har inviteret udefrakommende designstuderende til at komme med deres bud på årets design.

Ved at åbne op for nye skæve tiltag fra internationale designstuderende sørger ILVA for at have fingeren på pulsen i forhold til, hvad der rører sig af trends og tendenser, og samtidig modtager de designs, som både kan inspirere de interne designere og sendes direkte i produktion.

Omvendt får de unge designspirer muligheden for at få deres navn på kollektionen og præge den danske møbelbranche. ILVA er således et eksempel på en virksomhed, der anvender crowdsourcing til at spotte- og skabe et netværk af nye designtalenter, der kan blive en del af virksomhedens fremtidige produktudvikling – en win-win for både virksomhed og designstuderende.

En lille start-up

Det er dog ikke kun de store virksomheder, der drager nytte af crowdsourcing. Også de mindre virksomheder kan få stor værdi af fænomenet, hvis blot de har den gode idé, der kan engagere og involvere brugerne.

Et eksempel er den lille østjyske start-up virksomhed Dialægt, der lever af at producere humoristiske plakater baseret på facebookbrugeres udsagn om forskellige talemåder inden for eksempelvis dialægter og erhverv. Her er det dog ikke det konkrete produkt, men i højere grad det brugergenererede indhold, som skaber værdien af produktet.

En sådan type involvering koster ikke noget og kan samtidig skabe en base af ambassadører, der tager ejerskab og deler det færdige produkt, fordi de føler sig som med-skabere.

Det kan også ses på virksomhedens Facebookside, der med plakaten ”Sygeplejersken” nåede en organisk reach på 350.000 Facebookbrugere – uden det kostede dem en krone. Samtidig kan deres delinger og likes slå ringe i vandet i deres netværk, hos dem som genkender sig selv i det brugergenererede indhold – som eksempelvis sygeplejerskens ”Hvor ondt har du på en skala fra 1-10?" (Læs: Hvor meget piver du?).

Giv slip på styringen

Den store møbelvirksomhed og den lille østjyske start-up har imidlertid én ting tilfælles. For uanset produktionsskala og økonomi kalder begge eksempler på dialog, fællesskab og samarbejde i nye netværkskonstellationer, som rækker ud over virksomhedens egen næsetip.

Spørgsmålet er imidlertid om virksomheder kan finde ressourcer og tid til at outsource opgaver til udvalgte grupper. Crowdsourcing kræver nemlig både åbenhed, transparens og engagement for at høste værdien af de ressourcer, som ligger gemt sig uden for virksomhedens mure.

Til gengæld får virksomheder uvurderlige inputs og guldkorn fra én af virksomhedens vigtigste stakeholdere, der involverer sig – og agerer ambassadører for dit brand. Men det skal gøres helhjertet.

Så inden du kaster dig ud i forbrugerinddragelse og medskabelse, bør du spørge dig selv, om du tør gå linen ud og lægge dit brand i andres hænder… Så spørgsmålet er: Tør du?

Dansk Markedsføring

Denne artikel er tidligere bragt tidsskriftet 'Markedsføring' fra CA's samarbejdspartner Dansk Markedsføring.

Vil du være velinformeret om markedsføring, kan et medlemskab af Dansk Markedsføring være en ide. Det giver blandt andet fuld adgang til alle artikler og nyheder fra Dansk Markedsføring

Læs mere om fordelene ved medlemskab af Dansk  Markedsføring